2019-10-21 18:35:00

DAN JABUKA

20. listopada obilježava se Dan jabuka.

Zašto su jabuke toliko važne da imaju svoj dan? Evo nekoliko zanimljivih činjenica o jabukama: 1. Bogata je vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima 2. U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi žeđ 3. U kombinaciji C vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci jača imunološki sustav organizma 4. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva 5. Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči 6. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi 7. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju 8. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka

Dan jabuka su obilježile nastavnice Višnja Shala i Lovorka Sertić te učenici likovne grupe


Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac