2020-02-23 21:29:04

MIHOLJČANI U TRNJU

Posjet Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku učenika od 5. do 8. razreda naše škole.

     Kako je zbog štrajka prosvjetnih djelatnika u 1. polugodištu bio odgođen odlazak u kazalište, prošli tjedan 19. veljače 2020. godine uspjeli smo ostvariti taj kulturni događaj i produbiti svoje kazališno iskustvo.

         Kazališno djelo koje smo imali mogućnost pogledati nastalo je prema poznatom dječjem kriminalističkom romanu Trojica u Trnju, našeg Slavonca Pavla Pavličića. Bilo je zanimljivo vidjeti kako će  svijet dječjeg romana, čija radnja traje nešto više od 24 sata i puna je obrata, biti smješten na kazališne daske. Prema reakcijama naših učenika, njihovoj pažnji i načinu kako su pratili predstavu, zaključujemo da je bilo uspješno. Predstava je bila dinamična što je zasigurno odgovaralo senzibilitetu djela, ali i mladih gledatelja. Sam sadržaj djela poznat je učenicima iz njihove obvezene lektire tako da su mogli pratiti s lakoćom fabularni tijek. Nije bilo bitnih odstupanja. Ono što je bilo neobično i novo, to su različita scenska rješenja. Bio je to na neki način „kazališni film“ ili „filmsko kazalište“ kako se i navodi u recenziji. Povremeno se činilo da smo dio filma na velikom ekranu, ponekad da smo i sami dio potrage za nestalim Hrvojem. U izvjesnim trenucima bilo je, kako je jedan od učenika komentirao, kao mjuzikl jer je bilo glazbenih dijelova koji su osuvremenili predstavu. Mogli smo se prisjetiti igranja „autićima“, „legićima“, ali i vremena iz ranih 80-tih godina 20. stoljeća kad su po cestama carevali „fićo“, „spaček“ ili „reno 4“. Od glumaca, nama je zanimljivo istaknuti da se u ulozi susjede i bolničarke Fanike pojavila Donjomiholjčanka Areta Ćurković i to u filmskom dijelu. Predstava je plijenila pažnju gotovo istim intenzitetom i učenika petih, šestih, ali i sedmih, osmih razreda.

      Svi su u njoj mogli pronaći dio svog djetinjstva pa i nastavnici, razrednici koji su zajedno s učenicima prisustvovali predstavi. Vjerujem da je ovo bilo pravo kulturno osvježenje našim učenicima koji su svojim kulturnim ponašanjem pokazali da su budući kazališni znalci.

Zrinka Jurčević, hrvatski jezik

- fotografije preuzete iz galerije slika 


Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac