U sklopu projekta „Želim znati što ću postati“ i Dana kruha, učenici 2. a i 2.b razreda u pratnji svojih razrednica u srijedu su tijekom sata prirode i društva posjetili pekaru Čočaj (na autobusnom kolodvoru) i upoznali se sa zanimanjem pekar.

 U pekari su nas dočekali pekar i djelatnice koje rade u pekari. Učenici su mogli vidjeti sve etape pripreme peciva i kruh – od stroja za miješenje, sastojci koji su potrebni do faze dizanja tijesta i pečenja peciva. Učenici su radoznalo slušali pekara koji im je objašnjavao kako nastaje kruh. Naši učenici su pripremili vrlo zanimljiva pitanja pekaru: Kako nastaje burek? Voli li svoj posao? Je li mu teško raditi taj posao? Kao nastaje pecivo s hrenovkom? To su samo su samo neka od pitanja, na koje je pekar strpljivo odgovarao i pokazujući na primjerima objašnjavao. Učenici su saznali da u Donjem Miholjcu imaju tri pekare Čočaj i da se za jedna dan pripremi otprilike 300 kruhovaa i među učenicima bilo je onih koji žele postati pekari.   Nabrajali su učenici i peciva koja mogu kupiti u ovoj pekari i pri odlasku u svoje učionice dobili za put po jedno slatko ili slano pecivo. Radosni i puni dojmova krenuli su put svojih učionica, a na putu kroz grad i park s učenicima  smo promatrali slike jeseni i na konkretnim primjerima u parku vidjeli promjene koje su nastupile u ranu jesen.

Veliko hvala djelatnicima pekare na odvojenom vremenu i zanimljivim informacijama koje su podijelili našim učenicima i ujedno ih motivirali da i oni možda, danas sutra, postanu pekari.

Učiteljice Valerija Čmelak i Ana Kinjerovac

Skip to content