Dana 20. listopada 1990. godine u Londonu prvi se put obilježio Dan jabuke. I danas se većinom u Engleskoj organiziraju događanja povodom ovoga dana, ali s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i u svijetu prihvatile brojne škole, restorani i organizacije predstavljajući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. 

Sorte jabuka

Danas u svijetu postoji više od 10 000 sorta jabuka. Jabuka pripada porodici ruža (Rosaceae), a stablo pitome jabuke potječe iz južnoga Sibira te srednje Azije i istočne Europe odakle se proširilo po cijelome svijetu. Stablo jabuke najviše je kultivirano stablo na svijetu.

Poznate su sljedeće sorte jabuka: gala, golden deliciousred deliciousGranny Smith, jonagold, idared, fudži itd.

Jedna jabuka na dan – doktor iz kuće van

Za jabuku se kaže da je kraljica voća. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Bogata je vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin) i sadrži 20 % dnevne preporučene količine vlakana. Zahvaljujući velikomu udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprečava umor i gubitak koncentracije.

Tako smo i mi u Našoj školi obilježili Dan jabuka, učenici 1.a, 3.a i 3.b zajedno sa svojim učiteljicama I. Molnar, Ž. Pobi i D. Novoselić Pejak ukrasile hol škole likovnim radovima, edukativnim panoima te raznim proizvodima i slasticama napravljenim od jabuke. Hvala svim roditeljima koji su nam bili tehnička podrška i ispekli nam fine slastice od jabuka.

Skip to content