preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

NACIONALNI DAN EDUKACIJSKIH REHABILITATORA

Autor: Maja Poslon Živković, 2. 3. 2021.

1. ožujka  obilježava se Nacionalni dan edukacijskih rehabilitatora. 

Prvi ožujak vezan je za dan smrti profesora Tomislava Špoljara, koji je početkom 20. stoljeća u Varaždinu inicirao osnivanje i rad prvih pomoćnih odjeljenja za učenike s teškoćama u razvoju. 1963. godine osnovao je Visoku defektološku školu pri Sveučilištu u Zagrebu. Škola je prerasla u fakultet, a profesor Špoljar  ujedno je bio prvi dekan fakulteta.


Tko je edukacijski rehabilitator? 
Edukacijski rehabilitator (stari naziv defektolog) stručnjak je koji radi s djecom s neurorazvojnim rizicima te djecom, mladima i odraslim osobama s teškoćama učenja, ADHD-om, intelektualnim teškoćama, poremećajem iz spektra autizma, senzornim oštećenjima (oštećenjima vida, sluha), motoričkim poremećajima, kroničnim bolestima, višestrukim teškoćama. 
Uloga edukacijskog rehabilitatora je višestruka, od ranog otkrivanja i uočavanja teškoća u razvoju, procjene potrebe za podrškom, do provođenja postupaka o programa za poticanje razvoja pojedinih područja te ublažavanja postojećih teškoća i sprječavanje nastanka dodatnih teškoća. U svom radu, uz stručnost, moraju njegovati entuzijazam, empatiju, kreativnost, fleksibilnost. 
Zalažu se za inkluziju osoba s teškoćama i invaliditetom u sva područja života. Moglo bi se reći kako su važna poveznica između osoba s teškoćama i invaliditetom te društva u cjelini. 
Za mene  edukacijski rehabilitator znači poziv u kojem osvijestiš što znači veseliti se malim stvarima. Za osobe s teškoćama sitnice i najmanji pozitivni pomaci u bilo kojoj sferi života veliki su uspjesi i koraci prema ostvarenju želja i snova. Kada vidiš i najmanji pomak, to je nešto što ispunjava srce. Osobe s teškoćama uče nas najvrjednijim životnim lekcijama: veselimo se malim stvarima, prihvaćajmo različitosti i budimo ljudi. Pokušajmo stvoriti bolje i kvalitetnije društvo kojem svi težimo.

Tihana Špoljarić, edukacijska rehabilitatorica

 
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju