preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

LEKTIRA U KRIŽALJCI

Autor: Maja Poslon Živković, 23. 3. 2021.

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija Vlada Republike Hrvatske 2021. godinu proglasila je Godinom čitanja. Čitanje je kulturna djelatnost koja izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva. Stoga je i cilj ovog cjelogodišnjeg obilježavanja čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem te promicanje kulture čitanja u što većem dijelu društva. 
2021. trebala bi biti godina u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno i to pod motom: Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

 

Godinu čitanja obilježit ćemo i u našoj školi različitim aktivnostima tijekom cijele ove kalendarske 2021. godine. Prvu u nizu aktivnosti vezanih uz čitanje odradili smo u ožujku i to u suradnji s učiteljicama i učenicima trećih razreda.


U ožujku (povodom obilježavanja Dana hrvatskoga jezika) učenici 3.b razreda na Satu razrednika postali su mali jezikoslovci. Samostalno su smišljali opise poznatih i manje poznatih riječi (imenica) iz romana koje su ranije pročitali (Vlaku u snijegu i Bijeli jelen). Svaki učenik je dobio po jednu karticu sa zadanom riječju koju je trebao pojasniti u jednoj do dvije rečenice. Učenici su razmišljali o pojmovima koji su im poznati (npr. čokolada, naranča, hrast), ali i o manje poznatim riječima (mećava, postelja, jeka). Kako su i sami rekli zadatak im je bio zanimljiv, ali ne i previše lagan. Uvidjeli su da čak i pojmove koje često upotrebljavamo u jeziku nije tako jednostavno objasniti. Na kraju smo sve zadane pojmove naglas pročitali, objasnili i povezali s romanom u kojem smo ih pronašli. 


S riječima smo se nastavili igrati na izvannastavnoj aktivnosti Mladi enigmatičari u čiji rad je, pod vodstvom njihove učiteljice Katarine Ištvanović, uključeno osam učenika 3.b razreda. Zadatak skupine enigmatičara bio je, uz pomoć opisa riječi koje su napisali pod Satom  razrednika, sastaviti dvije križaljke - jednu s pojmovima iz romana Vlak u snijegu, a drugu vezanu uz roman Bijeli jelen. Križaljke su učenici radili uz pomoć besplatnog digitalnog programa (crosswordlabs.com). Gotove križaljke smo ispisali, a učenici su bili ponosni na konačni rezultat svoga rada. 


I paralelni razred učiteljice Željke Pobi, 3.a, također je obilježio Dane hrvatskoga jezika i Godinu čitanja. Na Satu razrednika i oni su objašnjavali manje poznate riječi iz već pročitanih lektira, a nakon toga podijelili smo im križaljke koje su izradili njihovi prijatelji iz 3.b razreda. Učenici su se zabavili, aktivno provjerili svoje poznavanje manje poznatih riječi i povezali čitanje lektire s jezikoslovnim aktivnostima, poput enigmatike.

školska knjižničarka Anamarija Hat
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju