preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

ODRŽANI SKUPNI RODITELJSKI SASTANCI - SIGURNOST I ZAŠTITA DJECE NA INTERNETU

Autor: Vedran Aladić, 14. 5. 2019.

U suradnji s Odjelom prevencije PU osječko- baranjske i s Centrom za socijalnu skrb Donji Miholjac, a pred gotovo tri stotine učenika i njihovih roditelja, održani su sastanci s naglaskom na sigurnost i zaštitu djece na internetu

U Osnovnoj školi „August Harambašić“ u Donjem Miholjcu održani su 14. svibnja 2019. godine skupni roditeljski sastanci za učenike šestih, sedmih i osmih razreda te za njihove roditelje, a tema sastanka bila je Digitalno nasilje te Sigurnost i zaštita djece na internetu.

Pred gotovo tri stotine učenika i njihovih roditelja predavanje je održao djelatnik Odjela prevencije PU osječko-baranjske Darko Ćorković, glavni policijski inspektor, koji se posebno osvrnuo na globalni problem današnjega vremena, a to je nedovoljna komunikacija djece i njihovih roditelja. Kao jedan od razloga otuđenosti naveo je digitalizaciju koja sve više i više ulazi u sve pore života, a obitelji svakodnevni razgovor često zamjenjuju aktivnostima na mobitelima, računalima, igranjem računalnih igrica, pregledavanjem portala i slično. Gospodin Ćorković također je u svojoj prezentaciji naglasak stavio na sigurnost djece na internetu upozorivši učenike na sve češća pojavljivanja lažnih profila, česta vršnjačka vrijeđanja i omalovažavanja putem društvenih mreža, opasnost od objavljivanja osobnih podataka na internetu te načine kako se od navedenih opasnosti zaštititi.

Djelatnica Centra za socijalnu skrb Donji Miholjac Gordana Badovinac upoznala je roditelje s primjerima digitalnoga nasilja koja se ne događaju negdje daleko, nego oko nas, među našom djecom, u našoj sredini. Naglasila je da odgovornost za navedene neprimjerene postupke maloljetne djece leži u nedovoljnom angažmanu i nadzoru roditelja koji često ne znaju što djeca rade na društvenim mrežama i kakvim se rječnikom služe. Zaključila je da „maloljetna djeca nemaju prava koja već nisu sadržana u roditeljskim odgovornostima“.

Ravnatelj škole Vedran Aladić zahvalio je roditeljima za podršku koju već više od jednoga desetljeća pružaju školi na način da zajedno s djelatnicima škole i Odjelom prevencije preventivno djeluju kako bi se vršnjačko nasilje, uništavanje školske imovine i ostala destruktivna ponašanja svela na minimum te je iznio stav da je svakodnevna komunikacija između djece i roditelja jedini put koji vodi u dobrom smjeru jer se samo sustavnim razgovorom i usmjeravanjem djece mogu stvoriti dobri temelji i dobri rezultati.

Sastanku su također nazočili razrednici šestih, sedmih i osmih razreda, školska psihologinja te kontakt–policajac Robert Vrbešić.

 
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju