preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Autor: Maja Poslon Živković, 23. 4. 2020.

Prije 25 godina UNESCO je na konferenciji održanoj u Parizu  donio odluku da će 23. travanj biti dan posvećen knjizi i zaštiti autorskih prava. Datum je simboličan, zasnovan je na katalonskom običaju da se na dan Svetoga Jurja daruju knjige i ruže. Također, 23. travnja 1616. umrli su velikani svjetske književnosti William Shakespeare i Miguel de  Cervantes te je Svjetski dan knjige prigoda da se prisjetimo i tih obljetnica. 

Ovo je prava prigoda da se upoznate i s knjižnicom za djecu svijeta, Međunarodnom dječjom digitalnom knjižnicom. Možete ju pronaći klikom na poveznicu:

http://en.childrenslibrary.org/

Osnovna misija i cilj ovog projekta jest pružiti potporu djeci svijeta kako bi imali mogućnost postati članovi globalne zajednice. Želja je bila omogućiti dječju literaturu online dostupnom i na taj način razvijati toleraciju i poštovanje prema različitim kulturama, jezicima i idejama. 
Knjižnica nudi oko 5000 knjiga na preko 60 svjetskih jezika. Pokrenuta je 2002. godine i otada  ju je posjetilo preko tri milijuna čitatelja.  Osnivač knjižnice je ICDL, organizacija koja osigurava međunarodni standard u certificiranju digitalnih vještina; u Europi poznata pod kraticom ECDL.

U zbirci slikovnica i dječjih knjiga skupljenih širom svijeta možemo pronaći 25 dječjih knjiga iz Hrvatske, na hrvatskom jeziku. Za svu djecu svijeta dostupne su Regoč i Potjeh, priče Ivane Brlić- Mažuranić, stihovi Grigora Viteza o Antuntunu, pronalazimo i Kušanov roman Koko i duhovi, ali i Grimmove bajke Crvenkapicu i Tri praščića. Osim ovih  možete pročitati i ostale manje ili više poznate slikovnice. Knjige se pretražuju putem dječje logike te se mogu, osim po jeziku, pretraživati po boji korica, broju stranica (kratke, srednje i dugačke knjige), osjećaju koji izazivaju (zastrašujuće, smiješne, tužne),  po preporučenoj dobi čitatelja, likovima, nagradama..
Za stariji uzrast učenika možda će biti zanimljivo okušati se u čitanju slikovnice na engleskom , njemačkom ili nekom od nama srodnih slavenskih jezika.  Također, iako možda i ne razumijemo tekst slikovnice, već i same ilustracije bude kreativnost, razvijaju maštu i govore nam o bogatstvu različitih kultura i običaja u svijetu. 
Dragi moji, mali i veliki učenici, dok mi ponovno ne napravite gužvu u knjižnici čitajte, istražujte, naučite nešto novo!
I da ne zaboravim, sretan imendan svima koji nose ime Juraj (Jura), Đuro, Đurđa, Đurđica!

 

školska knjižničarka Anamarija Hat
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju