preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

DAN GRADA DONJEG MIHOLJCA

Autor: Maja Poslon Živković, 27. 9. 2021.

29.rujna, na blagdan svetog Mihaela, obilježava se Dan grada Donjeg Miholjca i slavi blagdan Župe svetog Mihaela arkanđela.

Povijesni značaj
Tijekom mađarske vladavine na našem području osnivane su župe i biskupije. Iz razdoblja biskupa Mavre, koji je ovu dužnost obavljao do 1070. godine, postoji prvi spomen grada Donjeg Miholjca u kontekstu izgradnje crkve. U dokumentu Sabora spominje se kako je 1057. godine darovano zemljište za izgradnju crkve u čast svetog Mihaela. Oko crkve postupno je nastajalo naselje koje se nazivalo Sveti Mihael.

Tko je sveti Mihael?
Uz Gabriela i Rafaela, Sveti Mihael je jedan od trojice arkanđela. Slavi se kao nebeski vojskovođa koji se bori protiv Sotone i demona. U ikonografiji se najčešće prikazuje kao ratnik s oklopom i ognjenim mačem ili kopljem u žaru borbe koji uništava Sotonu prikazanog u obliku zmaja. Rjeđe se prikazuje kako drži vagu, što simbolizira njegovu ulogu onoga koji vodi duše u nebo i “važe” ih na posljednjem sudu. Narod ga priziva kao posebnog zaštitnika protiv sotonskih zamki i opsjednutosti, kao i zaštitnika i branitelja vjere i Crkve. 


Sveti Mihael zaštitnik je hrvatske policije i snaga sigurnosti, policajaca općenito, vojnika, pomoraca, bolesnika, radiologa, hitne pomoći, padobranaca, trgovaca. U narodu su poznate mnoge pobožnosti i molitve upućene njemu. Svetome Mihaelu osobito se moli za zagovor u bolesti duše i tijela te na času smrti kada je njegova snažna pomoć još potrebnija i kada je duša pod vrlo teškim napadima Sotone.

Tihana Špoljarić, edukacijska rehabilitatorica

 

 
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju