preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac

 > Naslovnica
Vijesti

MIRIS KNJIGE U 7. A

Autor: Zrinka Jurčević, 8. 10. 2021.

Što je antikvarijat? Kakve knjige pronalazimo u njima? Koliko vrijede knjige? Mogu li i sami pisati knjigu?...sve su to pitanja o kojima su slikom i riječju propitkivali učenici 7. a na satu lektire.

    Prvo je ovogodišnje djelo za cjelovito čitanje u 7. a bio  roman Jadranke Klepac Miris knjige. Znakovito su započeli svoju lektirnu pustolovinu u ovoj Godini čitanja upravo  djelom koje za svoju temu ima knjigu – potraga za knjigom, pisanje knjige, koja je vrijednost knjige. 

    Uz uobičajene zadatke, učenici su imali jedan istraživački zadatak – pronaći najstariju knjigu u svojoj kućnoj knjižnici, kratko je opisati i ukoliko je moguće, donijeti na sat lektire. Bilo je mnogo zanimljivih knjiga, uvezanih časopisa koji bi sigurno zauzeli prvo mjesto u nekom antikvarijatu. Jedan od takvih uveza je iz 1835. godine – uvez nekoliko brojeva književnog podliska Danicze Horvatzke, Slavonszke y Dalmatinzke. Učenici su mogli vidjeti original 10. broja iz 1835. u kojem je Antun Mihanović objavio svoju pjesmu Horvatska domovina. Bila je tu i zbirka govora Ante Starčevića, najranija izdanja Lovrakova Vlaka u snijegu, molitvenik…Stvorili su vrijednu zbirku.

Knjige na kojima bi pozavidjeli mnogi antikvarijati.

   Drugi je zadatak bio kreativan – učenici su trebali napraviti korice knjige koju bi sami napisali. Trebali su je ilustrirati, napisati sažetak, a unutar napisati kakvu moć ima knjiga. Listajući začetke nekih budućih romana, monografija mogli smo putovati u prošlost, naučiti kako postati najbolji sportaši, otkriti tajnu vlaka, ponoviti značenje prijateljstva…Učenici su vrijedno, aktivno i zainteresirano „odradili“ svoje zadaće.

Budući pisci i njihova djela.

    Uskoro nam dolazi i Mjesec hrvatske knjige pa neka mirisi starih i budućih knjiga budu lijep uvod za starog, vjernog prijatelja – knjigu.

Zrinka Jurčević, hrvatski jezik
Naša škola

e-Dnevnik za učenike

e-Dnevnik za nastavnike

IZDVAJAMO

Školski kurikulum

Raspored sati

Raspored informacija za roditelje

Pristup informacijama

Školski dokumenti

Ime smo dobili po...

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Stručno usavršavanje
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac / Prilaz stadionu 1, HR-31540 Donji Miholjac / os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr / dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr
preskoči na navigaciju